Isolatie

Gelukkig kan met slimme technieken de isolering van een woning gemakkelijk geregeld worden. Professionele isolatiebedrijven brengen isolatiematten aan of vullen de kruipruimte met isolatiekorrels die zowel het vocht in jouw huis verminderen, als veel warmte vasthouden. Daarmee kan je soms tot wel honderden euro’s besparen op de jaarlijkse energierekening.

Als je jouw huis wilt laten isoleren, kunt je gemakkelijk een offerte aanvragen bij een specialist bij je in de buurt. Ontdek de voordelen van een goed geïsoleerd huis, en maakt je daarbij niet teveel zorgen over hoge kosten. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de vloer of dakisolatie. Isoleren is relatief goedkoop, en verdient zichzelf meestal binnen enkele jaren alweer terug.

De vier meest effectieve isolatiematerialen

Het isoleren van jouw huis verbetert natuurlijk de CO2-uitstoot, verhoogt de temperatuur binnen en verlaagt dus jouw stookkosten. Als jouw huis niet goed is geïsoleerd kan je warmte verliezen via jouw dak, jouw ramen, jouw gevel en jouw vloer. Dit zijn dan ook de meest effectieve plekken om jouw huis te isoleren. De materialen die hier voor worden gebruikt zijn PUR isolatie, PIR isolatie, glaswol en steenwol.

> Glaswol en steenwol

Dit zijn de twee goedkoopste materialen (voor glaswol betaal je gemiddeld €7,50 euro per m2 en voor steenwol €8 euro) met een goede isolatiewaarde. Steenwol is gemaakt van vulkanisch gesteente en glaswol van zand en gerecycled glas. Beide werken behalve temperatuur isolerend ook geluidsisolerend en worden daarom vaak gebruikt bij het isoleren van de spouwmuur. De open structuur van beide materialen zorgt er voor dat de temperatuur goed over het hele oppervlak verdeeld wordt. Een verschil tussen de twee is dat glaswol tijdens het werk vezels kan loslaten die de huid irriteren. Een groot voordeel van steenwol is dat het niet verouderd en geen schimmel aantrekt.

> PUR- en PIR isolatie

PUR staat voor polyurethaan en is een schuim dat op het oppervlak gespoten wordt en binnen enkele seconden uitzet en hard wordt. Tijdens dit proces worden ook alle gaten en kieren gedicht, waardoor dit een erg effectief isolatiemateriaal is. Snel werkende PUR wordt vooral gebruikt voor kruipruimte- en vloerisolatie en traag werkende PUR voor de spouwmuur.

PIR is een soort PUR, maar staat voor polyisocyanuraat en is verkrijgbaar in platen. Omdat PIR in platen geleverd wordt is het geschikt voor platte oppervlakten, zoals de muur, de vloer en een plat dak. De isolatiewaarde van PIR is erg hoog, en het is een stuk brandveiliger dan PUR, maar het is wel een materiaal dat met chemische stoffen wordt vervaardigd. PUR kunt je kopen voor €25 euro per m2, en PIR voor €12 euro per m2.

Isolatie premie ontvangen?

Het is soms ook mogelijk om een premie van de Vlaamse overheid te krijgen voor de plaatsing van isolatie. Dit kun je achterhalen door deze websites te raadplegen: www.vlaanderen.be en www.premie-isolatie.be. Niet vergeten: check ook deze website www.premiezoeker.be.